Számítógép szerviz Tatabánya

Milyen a jó fülhallgató?

today 2020. november 13.

A fülhallgató sokak számára a mindennapok része, otthon, az utcán és a munkahelyen állandóan használják. Több szempontot kell figyelembe venni az ideális választáshoz, például, hogy vezetékesre vagy wifisre van szükségünk, milyen zajszűrővel rendelkezik, és persze hogy mennyibe kerül. Manapság nagyon sok modell közül lehet választani, ennek azonban megvan a hátránya is, hiszen a széles kínálat megnehezíti a jó döntést.

Milyen a jó fülhallgató?

Vezetékkel vagy anélkül?

Bár sokkal vagányabb és persze drágább is, mint a kábeles, azért ha valaki a vezeték nélküli (wireless) fülhallgatóra szavazna, akkor is érdemes körültekintőnek lenni. Kétféle jelátviteli mód terjedt el, a bluetooth és a wifi. A wifisnek jobb a hangzása, mint a bluetooth-osmak, de néha elveszíti a jelet, emiatt interferencia is előfordulhat. A kábeles fülhallgató olcsóbb, de sérülékenyebb a vezeték miatt, aminek pótlása nem mindig egyszerű feladat. Az sem utolsó szempont, hogy sok esetben korlátoz, vagy útban van a vezeték.

Agybadugó vagy tányér?

Az agybadugós fantázianévre hallgató fülhallgatók előnye, hogy egyszerűen hordozhatóak, könnyűek, bárhol elférnek. A hang minősége azonban nem túl jó, megterheli a fület, állandó használata pedig akár halláskárosodást is okozhat. A tányéros társak ezzel szemben általában klasszisokkal jobb hangzást biztosítanak. A fület körbeölelő tányérok a legkényelmesebbek, de ha túl feszesre állítják, akkor szoríthatja a fejünket. Alapanyag tekintetében a szivacsos és a műbőr közül választhatunk. A szivacsos párna jól szellőzik, de nehezen tisztítható, a műbőr nehezebben levegőzik, de könnyedén kipucolható.

Az sem mindegy hol használjuk?

Útközben a kisebb méretű, könnyen összehajtható, egyszerűen kezelhető fülhallgatók javasoltak. Hosszabb távú utazásokhoz (vonaton, buszon) zajszűrős fejhallgatót érdemes választani. A passzív zajcsökkentéssel szemben, ezekben a fejhallgatókban külön elektronika gondoskodik a háttérzaj kiszűréséről. Útazáshoz a zárt típusú fejhallgatók a legjobbak, mivel az kevésbé engedik be a külső zajokat, és kifelé is csak minimálisan hallatszik, hogy éppen mit hallgatunk.

Sportoláshoz javasolt fülhallgatót viselni, kisebb az esélye hogy leesik a fejről. Az erre a célra gyártott fülhallgatók kényelmes kialakításúak és cseppállóak is. Nem javasolt a hagyományos fülpárna, mivel károsodhat a sok izzadságtól.

Otthoni használatra a fejhallgató jó választás lehet. A nagyobb fülpárnával rendelkező modellek használata javasolt. Kényelmesebb és hosszú távon sem nyomja a fület.

Milyen a jó fülhallgató?

A háttérzaj, a térhatás és a mikrofon

Az aktív zajszűrés külső mikrofonok segítségével semlegesíti a külső hangokat, kizárja a háttérzajt. Ezek az apró szerkezetek azonban lassúak, időre van szükségük, amíg átveszik és értelmezik a külső zajokat. Ha gyorsan változó ingerről, mint például egy szirénáról van szó, akkor szinte nem is tudja teljesíteni a funkcióját. A passzív zajszűrés szintén ezzel próbálkozik, de jóval kevésbé hatásos: a fület körbevevő fejhallgató próbál így semlegesíteni.

A térhatás szintén fontos szempont a készülék kiválasztásánál. Jellemző az 5.1-es vagy a 7.1-es, a sztereó hatást érdemes elfelejteni a fejhallgatók esetében. Egy átlagos felhasználónak bőven elég az 5.1, a 7.1-es csak a pénztárcát vékonyítja, valódi jelentősége nincs. Számos fülhallgató ma már mikrofonnal együtt kapható, hiszen sokan telefonálásnál, játékoknál is használják. Csak akkor érdemes ilyen eszközt venni, ha rendszeresen használjuk ezt az extra funkciót, különben csak zavarni fog bennünket.

Mire figyeljünk a vásárláskor?

  • A fejhallgató vásárlásra mindig szánjunk elég időt, és ha lehet próbáljunk ki élőben!
  • Próbáljunk fel minimum 3-4 félét, hogy biztosan jól megfeleljen, illeszkedjen a fülhöz és kényelmes legyen a viselése.
  • Figyeljünk az érzékenységre, frekvencia-átvitelre, impedanciára. Legyen biztonságos és ne rontsa a hallást.
  • Fejhallgató próba esetén ne fogjuk két kézzel. Úgy próbáljuk ki, ahogy azt a mindennapokban viselnénk. Fontos szempont a választásnál, hogy hol lesz használva.
  • Hordozhatóság és tartósság.

Az első és az utolsó szempont természetesen mindig az adott dologra szánt pénzösszeg. Ha valaki jól körüljárja a témát, és olyan funkciókat választ, amiket valóban használ, akkor a piacon biztosan talál jó árú, de megbízható fülhallgatót.