+36 34 783 810

Segíthetünk?

  Hétfőtől-Péntekig: 8:00-16:00

  2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/B II./6.

A világ legkisebb számítógépei

Közzétéve: 2018.07.31.

Jelenleg a világon a 0,3 mm-es számítógép a legkisebb, melyet a Michigani Egyetem kutatói készítettek el. Ennél egy mérettel nagyobb az IBM Research találmánya, ami 1mm x 1mm-es.

A világ legkisebb számítógépei

Az IBM mini számítógép egy kupac sószemen (kép forrása: index.hu)

A 0,3 mm-es számítógép

A Michigani Egyetem kutatói nem először készítenek miniszámítógépet. Az első mikrokomputer 2x2x4 mm-es volt, és megőrizte a memóriájában az adatokat, akkor is, ha kikapcsolták vagy lemerült.

A 0,3mm-es számítógép RAM-memóriával és napelemrendszerrel rendelkezik. Ha kikapcsolják, elveszti a korábbi programozását és a tárolt adatokat. Így bár az alap funkciók működnek, vannak még hibái, melyek kiküszöbölésén az egyetem szakemberei még dolgoznak. A számítógépnek vannak processzorai és fény segítségével működő vezeték nélküli adatátviteli rendszere. Az áramkörök működéséhez és programozásához szükséges fényt egy alapállomás biztosítja, mely az adatok fogadására is alkalmas. Ehhez a kis napelemként működő diódákat kicserélték fix áramsűrítőkre.

Az onkológia és a daganatok hőmérsékletének pontosabb meghatározása, ezáltal a rák gyógyítása lett a fő szempont a gyártás során. A berendezés tulajdonképpen egy precíziós hőmérséklet-érzékelő, amely képes 0,1 Celsius-fok pontossággal hőmérséklet-különbségeket megállapítani. Mindeközben a gép processzora alacsony disszipációs, azaz az elektromos energia hőenergiává alakulása az elektromos áramkörökben lassú.
Ez a miniszámítógép segít egy daganatos egérbe ültetve megvizsgálni a daganatok és a normális szövetek hőmérséklet-különbségeit. Ezáltal megállapítható, hogy hatásos lenne-e egy hőmérséklet megváltoztatásával járó terápiás kezelés.

Az 1 mm-es számítógép

Az IBM Think 2018 konferencián mutatták be az 1mmx1mm-es számítógépet, amely teljesítmény szempontjából megfelel egy kilencvenes években készült számítógépnek. X86-os chippel és SRAM memóriával rendelkezik. A chip a blokklánc technológiával való együttműködésre lett előkészítve. Több százezer tranzisztora van, energiaellátása a fény energiájára épül. A külvilággal ledekkel és fényérzékelőkkel kommunikál. és körülbelül egy zsömle árából előállítható. Ez a miniszámítógép alkalmas adatok monitorozására, elemzésére és feldolgozásra.

Az ipari felhasználásra készített prototípus már tesztelés alatt van, de a piacra dobásról még nincs információ. Az IBM szerint ez az 1x1 mm-es számítógép felhasználható applikációkhoz, és a jövőben ezek a kicsi hardverek a hétköznapi eszközökben is megtalálhatóak lesznek. Segíthetnek majd egy termék nyomon követésében, mert kis mérete miatt szinte bármilyen termékbe beépíthető lesz. Jó megoldás lehet a vonalkódok kiváltására, hiszen egy adott termék eredetiségének igazolására elég lesz az azonosítóból kiolvasni a termék útvonalát a gyártástól a megvásárlásáig.

Kapcsolódó szolgáltatások

PC szerviz

PC szerviz

Érdemes szakemberre bízni asztali számítógépe javítását, karbantartását. Szervizünkben nem számítunk fel bevizsgálási díjat. Megoldjuk szoftveres problémáit is, legyen szó frissítésről vagy újratelepítésről. Visszatérő ügyfeleinket ingyenes tanácsadással segítjük. Cégünk minden elvégzett munkára garanciát vállal.

Laptop szerviz

Laptop szerviz

Bármilyen borsos az áruk, sajnos a laptopok nem örök életűek. Élettartamunkat azonban jelentősen meghosszabbíthatjuk rendszeres ellenőrzéssel és karbantartással. Bevizsgálási díj nélküli árajánlattal várjuk ügyfeleink jelentkezését tatabányai szervizünkben. Minden elvégzett munkára garanciát vállalunk!

Szolgáltatásaink

PC szerviz

PC szerviz

Számítógépek javítása, szoftveres karbantartása, tisztítása és összeszerelése.

Laptop szerviz

Laptop szerviz

Laptopok javítása, tisztítása és szoftveres karbantartása márkától függetlenül.

Programozás oktatás

Programozás oktatás

Egyéni és csoportos programozás oktatás tantermi vagy online változatban.

PC összeállítás

PC összeállítás

Igényfelmérés, tervezés, alkatrészbeszerzés, összeszerelés, telepítés, garancia.

Google + oldalunk

Reelweb Kft.

Webfejlesztés

Arculattervezés. webfejlesztés, keresőoptimalizálás

Kérdése van?

Írja meg nekünk kérdéseit, csapatunk minden üzenetre gyorsan válaszol.

További elérhetőségeink
  • Cím: 2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/b. II./6.
  • Telefonszám: +36 34 783 810
  • E-mail: info@reelcomp.hu
  • Hétfőtől-Péntekig: 08:00-16:00
Reelcomp iroda Tatabányán