Számítógép szerviz Tatabánya

A világ legkisebb számítógépei

today 2018. július 31.

Jelenleg a világon a 0,3 mm-es számítógép a legkisebb, melyet a Michigani Egyetem kutatói készítettek el. Ennél egy mérettel nagyobb az IBM Research találmánya, ami 1mm x 1mm-es.

A világ legkisebb számítógépei

Az IBM mini számítógép egy kupac sószemen (kép forrása: index.hu)

A 0,3 mm-es számítógép

A Michigani Egyetem kutatói nem először készítenek miniszámítógépet. Az első mikrokomputer 2x2x4 mm-es volt, és megőrizte a memóriájában az adatokat, akkor is, ha kikapcsolták vagy lemerült.

A 0,3mm-es számítógép RAM-memóriával és napelemrendszerrel rendelkezik. Ha kikapcsolják, elveszti a korábbi programozását és a tárolt adatokat. Így bár az alap funkciók működnek, vannak még hibái, melyek kiküszöbölésén az egyetem szakemberei még dolgoznak. A számítógépnek vannak processzorai és fény segítségével működő vezeték nélküli adatátviteli rendszere. Az áramkörök működéséhez és programozásához szükséges fényt egy alapállomás biztosítja, mely az adatok fogadására is alkalmas. Ehhez a kis napelemként működő diódákat kicserélték fix áramsűrítőkre.

Az onkológia és a daganatok hőmérsékletének pontosabb meghatározása, ezáltal a rák gyógyítása lett a fő szempont a gyártás során. A berendezés tulajdonképpen egy precíziós hőmérséklet-érzékelő, amely képes 0,1 Celsius-fok pontossággal hőmérséklet-különbségeket megállapítani. Mindeközben a gép processzora alacsony disszipációs, azaz az elektromos energia hőenergiává alakulása az elektromos áramkörökben lassú.
Ez a miniszámítógép segít egy daganatos egérbe ültetve megvizsgálni a daganatok és a normális szövetek hőmérséklet-különbségeit. Ezáltal megállapítható, hogy hatásos lenne-e egy hőmérséklet megváltoztatásával járó terápiás kezelés.

Az 1 mm-es számítógép

Az IBM Think 2018 konferencián mutatták be az 1mmx1mm-es számítógépet, amely teljesítmény szempontjából megfelel egy kilencvenes években készült számítógépnek. X86-os chippel és SRAM memóriával rendelkezik. A chip a blokklánc technológiával való együttműködésre lett előkészítve. Több százezer tranzisztora van, energiaellátása a fény energiájára épül. A külvilággal ledekkel és fényérzékelőkkel kommunikál. és körülbelül egy zsömle árából előállítható. Ez a miniszámítógép alkalmas adatok monitorozására, elemzésére és feldolgozásra.

Az ipari felhasználásra készített prototípus már tesztelés alatt van, de a piacra dobásról még nincs információ. Az IBM szerint ez az 1x1 mm-es számítógép felhasználható applikációkhoz, és a jövőben ezek a kicsi hardverek a hétköznapi eszközökben is megtalálhatóak lesznek. Segíthetnek majd egy termék nyomon követésében, mert kis mérete miatt szinte bármilyen termékbe beépíthető lesz. Jó megoldás lehet a vonalkódok kiváltására, hiszen egy adott termék eredetiségének igazolására elég lesz az azonosítóból kiolvasni a termék útvonalát a gyártástól a megvásárlásáig.