Számítógép szerviz Tatabánya

A hatékony vírusvédelemért fizetni kell?

today 2018. január 02.

Az Opswat (Cyber Security and Malware Protection) felmérése szerint a világon minden második számítógépet ingyenes antivírus szoftver védelmez. Sok felhasználó gondolja úgy, hogy nem akar fizetni valamiért, amit ingyenesen is megkaphat.

A hatékony vírusvédelemért fizetni kell?

Reklámmal támadnak

Az ingyenes vírusirtók gyakran csak látszólag költség nélküliek. Valójában leginkább csak reklámokat jelenítenek meg a számítógépen. Önmaguk fizetős változatai mellett akár harmadik fél termékeit is hirdethetik. A mai kártevőket azonban már igen okosra tervezik. Sokszor nem fájlként terjednek, olyankor kerülnek a gépre, amikor valaki felkeres egy fertőzött weboldalt, de gyakran előfordul, hogy egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül érkeznek. Ez azt jelenti, hogy egy modern biztonsági szoftvernek képesnek kell lennie az internetes átjárók lezárására is. Védenie kell böngészés közben, át kell vizsgálnia az e-mail forgalmat, és tűzfalat is kell tartalmaznia a nyitott portok lezárása érdekében. Ezekre a feladatokra pedig az ingyenes vírusirtó szoftverek általában nem alkalmasak. Mindemellett a mai kártevők egyre trükkösebbek, ezért védekezni is egyre bonyolultabb ellenük.

Az alapverzió kevés

Vannak olyan tapasztalt felhasználók, akik mindennek tudatában vannak, és ezért az ingyenes vírusirtók védelmét további alkalmazásokkal, például egy független tűzfallal egészítik ki. Ez már jobb megoldás lehet a problémákra, de a tűzfal és a vírusvédelem ebben az esetben nem kommunikál egymással. Mivel egyre többen fizetnek az interneten keresztül, az adathalász támadások egyre nagyobb arányban koncentrálnak arra, hogy az értékes adatokat közvetlenül online tulajdonítsák el. Az ilyen támadások ellen az ingyenes szoftverek nem nyújtanak védelmet, mivel a fizetős vírusirtókkal ellentétben többnyire sem az e-mail forgalmat, sem a böngésző forgalmát nem ellenőrzik. Az ingyenes vírusirtó alapverziójából szándékosan kihagynak fontos összetevőket annak érdekében, hogy a telepítés után a felhasználók a prémium verziót vásárolják meg.

Számos ingyenes víruskereső program létezett, de az elmúlt években mind fizetőssé vált. Ennek ellenére még mindig vannak olyan programok, amik ingyenesen vizsgálják a számítógépet. A számítógépes védelem még soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban a sok online bűnözés miatt. Az ideális szoftver megtalálása nem könnyű. A top10bestantivirus.com feltérképezte a 2018-ban elérhető legjobb ingyenes vírusvédelmi megoldásokat, és az alábbi sorrendet állította fel:

Ingyenes vírusirtó programok
Az adatok forrása: top10bestantivirus.com (2018)

Inkább a fizetős

A fizetős vírusirtó szoftverek viszont a gyártójuk legjobb tudása szerinti teljes körű vírusvédelmet biztosítanak, nem hiányzik belőlük egyetlen védelmi technológia sem. A modulok kommunikálnak egymással, együtt dolgoznak egy fertőzés betörésének a megakadályozásán. Ez igaz már az alapverziókra is (Antivirus), de a nagyobb biztonsági csomagokra is (InternetSecurity, TotalProtection). Az ilyen szoftverek fejlesztői befektetnek a minőségbiztosításba és a terméktámogatásba is. Így a kompatibilitási problémákat hamarabb elhárítják, és segítséget nyújtanak minden egyes ügyfelüknek. Olyan új veszélyek ellen is védelmet nyújtanak, mint például a böngészés közben letöltődő kártevők, vagy a külső alkalmazásokba került biztonsági rések.

Néhány hatékony vírusirtó

 • AVG Antivírus
  Az AVG ingyenes változata csak 1 db otthoni, kizárólag hobbi célra használt számítógépre telepíthető, amelyet jövedelemszerzési célra átmenetileg vagy alkalmanként sem használnak. Nem lassítja a számítógépet, könnyen kezelhető, felismeri és blokkolja a vírusokat. Ennyiben ki is merül azon funkciók száma, ami ingyenes.
  Előfizetés esetén kiszűri az levélszemetet és a becsapós leveleket, a bankolás közben megadott adatokat biztonságosan továbbítja, valamint megakadályozza, hogy a személyes adatokat számítógépes kalózok fürkészhessék ki. Blokkolja a csevegőprogramokon keresztül terjedő vírusokat, a letöltött és a megosztott fájlokat azelőtt ellenőrzi, mielőtt a felhasználó rákattint.
 • Avast Antivírus
  Az ingyenes verzió valós időben észleli a vírusokat, a zsaroló kártevőket és más fenyegetéseket. Leleplezi a behatolókat és a biztonsági problémákat a hálózatban, valamint zárolja a jelszavakat az adattárban, így egyetlen kattintással biztonságosan be lehet jelentkezni a sűrűn használt webhelyekre.
  Előfizetés esetén a szoftver megakadályozza, hogy ellopják a jelszavakat és a banki adatokat. Bármilyen gyanús alkalmazást zárt környezetbe helyez, így az nem lesz hatással a számítógép többi részére. A bizalmas fájlok biztonságosan törölhetőek, senki nem állíthatja helyre őket. Megvédi a felhasználót a webkamerás kémkedésektől, meggátolhatja, hogy a hackerek titokban hozzáférjenek a számítógépéhez.
 • Windows Defender
  A Microsoft szerint a Windows 10 a legbiztonságosabb Windows, és úgy alakították ki, hogy mindig az is maradjon. A beépített víruskereső megbízható, teljes körű, állandó védelmet biztosít beépített tűzfallal és még sok más funkcióival. A Windows frissítésekkel együtt díjmentesen lehet hozzájutni a védelmi funkciókhoz.
  A Windows Defender valós idejű védelmet kínál az e-mailekben, az alkalmazásokban és a weben terjedő vírusok, kártevők és más szoftveres veszélyforrások ellen. A víruskereső átfogó védelmet kínál a rendszer, a fájlok és az internetes tevékenységek számára a vírusok, a rosszindulatú programok, a kémprogramok és a hasonló fenyegetések ellen.

A fentiek alapján látható, hogy ingyen is alapvető biztonságba lehet helyezni egy számítógépet, de a komolyabb védelemért fizetni kell. Vagy elő kell fizetni egy vírusirtóra, vagy Windows 10 operációs rendszerre kell váltani, ami elméletileg biztonságos, és felesleges a gyári vírusirtó mellé másikat feltenni.

És mi a helyzet a Linuxszal?

Az tévhit, hogy a Linux alatt nem léteznek vírusok. Igenis léteznek, csak kevés, mert a támadók nem pazarolják az energiájukat a viszonylag kis rétegben elterjedt platformokra. A Linux sem 100%-ig biztonságos, hiszen ha ez így lenne, akkor nem készítenénk a szoftvergyártó cégek vírusirtó programokat Linuxra.