Számítógép szerviz Tatabánya

Bemutatkozik az A11 Bionic chip

today 2017. szeptember 21.

Mindhárom új iPhone terméket (iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X) ugyanazzal a processzorral tuningolta fel az Apple. Úgy tűnik, elég jól tette, mert a hatmagos A11 Bionic chip erős, mint a bika, hiba nélkül teljesít és teszi a dolgát.

Bemutatkozik az A11 Bionic chip

Példátlanul komoly teljesítmény

Az Apple azt állítja, hogy az A11 Bionic processzor a legerősebb processzor, amit valaha is okostelenfora tervezett. A frissen piacra került újgenerációs IPhone processzor, az A11 Bionic chip két nagy teljesítményű és négy energiatakarékos magból áll. Ezek egyesített erejéből jön léte egy hatmagos agy, ami minden eddigi várakozást meghalad. Korábban már bejelentette a gyártó, hogy a nagy teljesítményű processzormagok akár 25 százalékkal, míg az energiahatékonyak 70 százalékkal lesznek gyorsabbak, mint az A10-es modellek. Még az Apple-től sem számított senki ekkora erőre. Már önmagában ez a bejelentés is sokakat meglepett, mert ennyit azért általában nem fejlődik egy új generáció. Azt azonban, hogy az A11 Bionic chipnek köszönhetően az iPhone-ok olyan, vagy inkább nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint az alig egy éves MacBook Pro számítógép, a gyártón kívül talán senki sem tudta.

iPhone X, iPhone 8 és iPhone 8 Plus

Történelmi pillanat

Fontos azért tisztában lenni vele, hogy a lefuttatott tesztek egyelőre nem a valós felhasználási élményt reprezentálják, hanem a nyers erőt mutatják meg. Képszerkesztésre és videovágásra azért még mindig érdemes inkább egy Mac számítógépet elővenni. Igazán reális kép egyébként majd akkor nyerhető a szuperprocesszorról, ha már több száz teszt is lefutott, eddig csak az első néhányat végezték el.

Az azonban tény, hogy a jelenleg kapható legerősebb 13”-es MacBook Pro 3.5GHz processzorral, egy magos teljesítménnyel valamennyivel beelőzi új iPhone-okat. A többmagos esetében viszont megfordul a világ: a legjobbnak számító MacBook Pro alulmaradt az A11-el szemben. Ha történészek lennénk, ezt akár történelmi pillanatnak is nevezhetnénk.

Lehet egy chip egyszerre erős és intelligens?

Az A11 Bionic chip az eddigi legnagyobb tudású és legerősebb chip az okostelefonok piacán. Példátlanul nagy a teljesítménye és nagyon hatékony. Amikor nagy teljesítményre van szüksége, a processzor akár mind a hat mag erejét képes egyesíteni. A feladatokat a nagy teljesítményű magok és az energiatakarékos magok között elosztva az A11 Bionic chip intelligensen szabályozza. A leggyakrabban végzett műveletek, mint például az üzenetírás és az internetezés gyorsabbak és kevesebb energiát igényelnek.

A megterhelőbb feladatokhoz második generációs teljesítményszabályzó biztosítja az extra energiát, változatlanul nagyszerű aksiüzemidő mellett. Az Apple saját tervezésű, hárommagos grafikus processzora akár 30 százalékkal gyorsabb, mint az A10 Fusion.

Apple A11 Bionic chip benchmark eredményei

Az A11 Bionic 4,3 milliárd tranzisztorral dolgozik, és tartalmaz egy új neurális motort, ami a benchmark eredmények alapján remekül dolgozik. Az új iPhone X az eddigi tesztek alapján jóval erősebb, mint egy 2017-es MacBook Air vagy egy 2017-es, Core i5-tel szerelt MacBook Pro.