Számítógép szerviz Tatabánya

Az SSD meghajtók előnyei

today 2016. december 29.

Gyors, csendes, nehezebben melegszik fel, elfogadhatóan fogyaszt. Lassan, de biztosan terjednek ezek a meghajtók, amelyek a hagyományos merevlemezeknél még mindig jóval drágábbak, de azért már érződik némi árcsökkenés a piacon.

Az SSD meghajtók előnyei

A szilárd meghajtó

Az SSD a merevlemezek, azaz a HDD legújabb generációja, ami elődjével szemben nem tartalmaz mozgó alkatrészt. Míg a HDD egy olvasófej segítségével éri el az adatokat, utódja ezzel nem vacakol, flash memória van benne, így gyakorlatilag azonnal használja a szükséges információkat. Mivel rendkívül gyors az elérés, ezért a fogyasztása alacsonyabb, szinte csak minimálisan melegszik, és nem utolsósorban tartósabb, mert jobban ellenáll a fizikai behatásoknak. Éppen ezért adatvesztésre is kisebb az esély. Az SSD rövidítés egyébként Solid State Drive szavakból származik, ami annyit teszt, hogy szilárd meghajtó, ez fejezi ki, hogy nincs benne mozgó alkatrész.

Megéri az árát

Lassan, de biztosan terjednek ezek a meghajtók, amelyek a hagyományos merevlemezeknél még mindig jóval drágábbak, de azért már érződik némi árcsökkenés a piacon. HDD-ből már a több TB kapacitás is könnyen megfizethető, addig az SSD-ben az 512 GB még talán kibírható, de ez fölött már igen mélyen a tárcánkba kell nyúlnunk. Maximálisan megéri azonban az árát, hiszen sosem látott sebességekbe képes repíteni laptopot vagy akár az asztali számítógépét is. A tárolókapacitáson sem nehéz javítani: érdemes csak a leggyakrabban használt programokat ide telepíteni, a többi maradjon csak a jó öreg HDD-n.

Előnyök a HDD-vel szemben

  • Extrém adatátviteli sebességének köszönhetően az adatok írási és olvasási ideje nagyon gyors.
  • Alacsony elérési idővel rendelkezik, aminek köszönhetően az operációs rendszer betöltési ideje másodpercekre csökken.
  • Csökkentett energiafelhasználásával a környezet védelmét is szolgálja, hiszen nem mindegy, hogy számítógépek ezreiben milyen fogyasztású alkatrészek működnek nap mint nap.
  • Megbízható és strapabíró. Bírja az ütődéseket és a rázkódásokat.
  • A HDD már több mint 50 éves technológia. Az IBM 1956-ban mutatta be a mágneses elven működő merevlemezt. A winchesterek legfőbb meghibásodási forrása a mozgó alkatrészek.

HDD csere SSD-re

Hol érdemes használni?

A régebbi notebook modellekben mindenképp javasolt, amelyek kicsit alacsonyabb teljesítményűek, mint az asztali számítógépek. A felgyorsításukra két lehetőség javasolt:

  • Memóriabővítés
  • Merevlemez SSD-re cserélése. Ennek köszönhetőem a notebook életciklusa 1-2 évvel megnövelhető.

Szerverek esetén is jó szolgálatot tesz egy SSD. Egy szerverpark lecserélése nem olcsó mulatság, pár SSD révén azonban nagyságrendileg javítható a rendszer sebessége. A sebesség növekedésen kívül az üzemeltetési költségek csökkenése sem utolsó szempont.

Egy PC esetében is fontos a gyorsaság és a hangtalan működés. Az SSD és a HDD nagyon jól megférnek egymás mellett. Az SSD-re érdemes telepíteni az operációs rendszert és a gyakran használt programokat. A HDD-t pedig meghagyhatjuk a dokumentumok és egyéb tartalmak tárolásra.

A gépbe tenni az SSD-t azonban már nem ilyen egyszerű, főleg egy laptop esetében gyűlhet meg a művelettel a felhasználó baja. Szervizünk azonban gyorsan, olcsón és garanciával szereli be Önnek a gyorsító alkatrészt.