Számítógép szerviz Tatabánya

Dell 15 3000 sorozatú laptop bekapcsoló gombjának cseréje

Sajnálatos módon ezt a Dell laptopot nem mi szereltük elsőnek. Egy rendszergazda cserélte benne a hagyományos merevlemezt SSD-re, de valahogy sikerült elrontani a bekapcsoló gombot is. Átvételkor a laptopot sehogy sem lehetett bekapcsolni.

Dell 15 3000 sorozatú laptop bekapcsoló gombjának cseréje

Mi volt a hiba?

Az SSD cseréhez a bekapcsoló gombhoz nem is kellett volna nyúlni, hiszen csak le kell venni a laptop alsó burkolatát, és máris hozzá lehet férni a merevlemezhez. Hősünk nem így gondolta, és sikerült tönkretennie a laptop bekapcsoló rendszerét.

Szétszedés után megállapítottuk, hogy a bekapcsoló panel mikrokapcsolója elromlott az indítógomb túl erős nyomkodásától, sőt egy kis pöcök is letört, ami a panelt a helyén tartotta, és ellentartott, amikor a bekapcsoló gombot valaki megnyomta.

Ehhez a géphez raktáron nem találtunk alkatrészt, így ebay-ről rendeltük meg a szükséges panelt és a hozzá kapcsolódó szalagkábelt. A csomag a rendeléstől számítva 2 héten belül megérkezett, mindeközben cseregépet biztosítottunk ügyfelünk részére, hogy a munka ne álljon meg náluk, hiszen ez az egyetlen számítógép volt az irodában, és ez látott el minden fontos feladatot.

Beszerelés után egy kis ragasztó segítségével sikerült rögzíteni a panelt, ezáltal sikerült megjavítani a laptopot.

Mi a tanulság?

Sajnos sokan hiszik azt, hogy ha valaki ért a számítógéphez, akkor mindenhez ért, ami vele kapcsolatos. Ezt a fenti példa is mutatja, hogy nem minden esetben van így. Sokszor egy egyszerű művelet is súlyos hibákat eredményezhet, ha nem hozzáértő kezek végzik el. Mielőtt valakinek odaadjuk a több százezres laptopot javításra, győződjünk meg arról, hogy az illetőnek van hozzá megfelelő képesítése és nem utolsó sorban megfelelő tapasztalata.

A fényképek IPHONE 7 telefonnal készültek.