Számítógép szerviz Tatabánya

Hogyan állítsuk helyre az operációs rendszert?

Egy eredeti operációs rendszerrel vásárolt HP Pavilion 15-N050SH laptopot hoztak egyik reggel hozzánk azzal a problémával, hogy a merevlemeze meghibásodott és elveszett a rajta lévő operációs rendszer. Elveszhet egy eredeti operációs rendszer?

Hogyan állítsuk helyre az operációs rendszert?

A merevlemez cseréjét egy budapesti szerviz végezte, garanciát nem vállalva az előző merevlemez adataiért és azok mentéséért. Ügyfelünk a futártól való átvételt követően a bekapcsolás után a "No bootable device – insert boot disk and press any key" üzenetet kapta.

Helyreállító lemezek beszerzése

A HP nem mellékelt helyreállító lemezeket a laptop csomagolásában, mivel a helyreállítást végző program a merevlemez-meghajtón található. Mivel egy teljesen üres merevlemez került a laptopba, az előre telepített helyreállító programot nem tudtuk alkalmazni. Ennek hiányában helyreállító lemezeket kell használni a rendszer visszaállításához. Helyreállító lemezek készíthetőek helyreállítás-kezelő szoftver használatával, vagy beszerezhetőek a HP ügyfélszolgálatától.

Mi az utóbbi mellett döntöttünk. Felhívtuk a HP ügyfélszolgálatát, és elmondtuk mi a helyzet a laptoppal. Kérték a laptop típusát és a széria számát (SN number) a pontos azonosítás miatt. Windows 8 volt telepítve a laptopra vásárláskor, tehát ennek megfelelő helyreállító lemezeket küldtek nekünk. 10 munkanapon belül, postán érkeztek a szükséges lemezek, természetesen díjmentesen.

Az ügyfélszolgálattól kapott helyreállító lemezekkel 6 órán belül sikerült a rendszer-helyreállítás elvégzése. A visszaállító program újraformázta az egész merevlemezt, újratelepítette az eredeti operációs rendszert és az eredeti hardver-illesztőprogramokat és szoftvereket. Emellett létrehozta a szükséges helyreállítási partíciót és az UEFI partíciót. A laptop összes szoftverét visszaállította arra az állapotra, amilyen a vásárlás időpontjában volt.

Telepítés menete

 1. Le kell választani az összes csatlakoztatott eszközt és kábelt, például a külső médiameghajtókat, USB-meghajtókat, nyomtatókat és faxokat.
 2. Első helyreállító lemez behelyezése a meghajtóba, számítógép újraindítása.
 3. Az Esc gomb többszöri megnyomása, körülbelül másodpercenként egyszer, amíg meg nem nyílik az indítómenü.
 4. A fel vagy le nyilakkal ki kell választani a CD-/DVD-meghajtót, majd a folytatáshoz meg kell nyomni az Enter-t.
 5. A helyreállító lemez kezdő ablaka betöltődik, nyelv kiválasztása. A választott nyelv csak a helyreállítás során használt nyelvet határozza meg. A nyelvválasztásnak nincs hatása az operációs rendszer nyelvére.
 6. Megjelenik a Recovery Manager üdvözlőablaka, tovább kell lépni a folytatáshoz.
 7. A gyári rendszerkép helyreállításának előkészítése az alábbi lépésekből áll, amit a program automatikusan hajt végre. A folyamat közepén be kell helyezni a 2. helyreállító lemezt.
  1. A merevlemez Windows-partíciójának újraformázása
  2. A merevlemez visszaállításához szükséges fájlok másolása a merevlemezre
  3. A fájlok visszaállítása a merevlemezre
 8. A számítógép újraindítása után elkezdődik a helyreállítás telepítési szakasza. A program telepíti a szoftvereket és az illesztőprogramokat, és a számítógépre szabja a telepítés tartalmát.
 9. A laptop a telepítés során többször is újraindul. A helyreállítási folyamatot semmiképp sem szabad megszakítani. A helyreállítási folyamat befejezését a Windows beállítási képernyőjének megjelenése jelzi.
 10. Windows aktiválása.

Megelőzési tanácsok

 • Biztonsági másolat készítése az operációs rendszer partíciójáról. Ennek segítségével bármikor visszaállítható az eredeti állapot.
 • Sok rendszerre már nem ragasztják rá az eredetiséget igazoló matricát, így ha gond lenne, a vásárló nem tudja újratelepíteni a rendszert, mivel nincs meg a kulcs. Számos program használható erre a célra, az egyik a ProduKey v1.90 alkalmazás, amely segítségével könnyedén hozzájuthatunk az operációs rendszer által használt termékkulcshoz. A telepítést sem igénylő alkalmazást csak el kell indítani, az pedig minden további teendő nélkül azonnal kiírja a számítógépen található programok kulcsait. Érdemes felírni, és olyan helyen tárolni ezeket, ahonnan ha kell, bármikor használhatóak.

A fényképek XIAOMI REDMI Note 4X telefonnal készültek.