+36 34 783 810

Segíthetünk?

  Hétfőtől-Péntekig: 8:00-16:00

  2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/B II./6.

Elveszhet egy operációs rendszer?

Közzétéve: 2017.10.11.

Egy eredeti operációs rendszerrel vásárolt HP Pavilion 15-N050SH laptopot hoztak egyik reggel hozzánk azzal a problémával, hogy a merevlemeze meghibásodott és elveszett a rajta lévő operációs rendszer. Elveszhet egy eredeti operációs rendszer?

Hogyan állítsuk helyre az operációs rendszert?

A merevlemez cseréjét egy budapesti szerviz végezte, garanciát nem vállalva az előző merevlemez adataiért és azok mentéséért. Ügyfelünk a futártól való átvételt követően a bekapcsolás után a "No bootable device – insert boot disk and press any key" üzenetet kapta.

Helyreállító lemezek beszerzése

A HP nem mellékelt helyreállító lemezeket a laptop csomagolásában, mivel a helyreállítást végző program a merevlemez-meghajtón található. Mivel egy teljesen üres merevlemez került a laptopba, az előre telepített helyreállító programot nem tudtuk alkalmazni. Ennek hiányában helyreállító lemezeket kell használni a rendszer visszaállításához. Helyreállító lemezek készíthetőek helyreállítás-kezelő szoftver használatával, vagy beszerezhetőek a HP ügyfélszolgálatától.

Mi az utóbbi mellett döntöttünk. Felhívtuk a HP ügyfélszolgálatát, és elmondtuk mi a helyzet a laptoppal. Kérték a laptop típusát és a széria számát (SN number) a pontos azonosítás miatt. Windows 8 volt telepítve a laptopra vásárláskor, tehát ennek megfelelő helyreállító lemezeket küldtek nekünk. 10 munkanapon belül, postán érkeztek a szükséges lemezek, természetesen díjmentesen.

Az ügyfélszolgálattól kapott helyreállító lemezekkel 6 órán belül sikerült a rendszer-helyreállítás elvégzése. A visszaállító program újraformázta az egész merevlemezt, újratelepítette az eredeti operációs rendszert és az eredeti hardver-illesztőprogramokat és szoftvereket. Emellett létrehozta a szükséges helyreállítási partíciót és az UEFI partíciót. A laptop összes szoftverét visszaállította arra az állapotra, amilyen a vásárlás időpontjában volt.

Telepítés menete

 1. Le kell választani az összes csatlakoztatott eszközt és kábelt, például a külső médiameghajtókat, USB-meghajtókat, nyomtatókat és faxokat.
 2. Első helyreállító lemez behelyezése a meghajtóba, számítógép újraindítása.
 3. Az Esc gomb többszöri megnyomása, körülbelül másodpercenként egyszer, amíg meg nem nyílik az indítómenü.
 4. A fel vagy le nyilakkal ki kell választani a CD-/DVD-meghajtót, majd a folytatáshoz meg kell nyomni az Enter-t.
 5. A helyreállító lemez kezdő ablaka betöltődik, nyelv kiválasztása. A választott nyelv csak a helyreállítás során használt nyelvet határozza meg. A nyelvválasztásnak nincs hatása az operációs rendszer nyelvére.
 6. Megjelenik a Recovery Manager üdvözlőablaka, tovább kell lépni a folytatáshoz.
 7. A gyári rendszerkép helyreállításának előkészítése az alábbi lépésekből áll, amit a program automatikusan hajt végre. A folyamat közepén be kell helyezni a 2. helyreállító lemezt.
  1. A merevlemez Windows-partíciójának újraformázása
  2. A merevlemez visszaállításához szükséges fájlok másolása a merevlemezre
  3. A fájlok visszaállítása a merevlemezre
 8. A számítógép újraindítása után elkezdődik a helyreállítás telepítési szakasza. A program telepíti a szoftvereket és az illesztőprogramokat, és a számítógépre szabja a telepítés tartalmát.
 9. A laptop a telepítés során többször is újraindul. A helyreállítási folyamatot semmiképp sem szabad megszakítani. A helyreállítási folyamat befejezését a Windows beállítási képernyőjének megjelenése jelzi.
 10. Windows aktiválása.

Megelőzési tanácsok

 • Biztonsági másolat készítése az operációs rendszer partíciójáról. Ennek segítségével bármikor visszaállítható az eredeti állapot.
 • Sok rendszerre már nem ragasztják rá az eredetiséget igazoló matricát, így ha gond lenne, a vásárló nem tudja újratelepíteni a rendszert, mivel nincs meg a kulcs. Számos program használható erre a célra, az egyik a ProduKey v1.90 alkalmazás, amely segítségével könnyedén hozzájuthatunk az operációs rendszer által használt termékkulcshoz. A telepítést sem igénylő alkalmazást csak el kell indítani, az pedig minden további teendő nélkül azonnal kiírja a számítógépen található programok kulcsait. Érdemes felírni, és olyan helyen tárolni ezeket, ahonnan ha kell, bármikor használhatóak.

A fényképek XIAOMI REDMI Note 4X telefonnal készültek.

Kapcsolódó tartalom

Az SSD meghajtók előnyei

Gyors, csendes, nehezebben melegszik fel, elfogadhatóan fogyaszt. Lassan, de biztosan terjednek ezek a meghajtók, amelyek a hagyományos merevlemezeknél még mindig jóval drágábbak, de azért már érződik némi árcsökkenés a piacon.

Kiemelt hírek

2019. Január 25.

Miért fontos a merevlemez állapotának ellenőrzése?

Gyakori probléma ügyfeleink között, hogy túl későn hozzák be a számítógépüket vagy laptopjukat a szervizünkbe, és nem veszik figyelembe, vagy nem veszik észre időben a merevlemez állapotának romlását.

2018. Július 31.

A világ legkisebb számítógépei

Jelenleg a világon a 0,3 mm-es számítógép a legkisebb, melyet a Michigani Egyetem kutatói készítettek el. Ennél egy mérettel nagyobb az IBM Research találmánya, ami 1mm x 1mm-es.

2018. Február 17.

Mire használható egy drón?

A drónok a 2017-es év legfelkapottabb ajándékötletei között szerepeltek, nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is szívesen reptetik magasba ezeket a kvadrokoptereket. Gyorsan és messzire képesek repülni, rádiós távirányítóval, okostelefonnal vagy tablettel egyaránt vezérelhetőek, igazi kikapcsolódást biztosítanak az egész családnak.

Facebook oldalunk

Facebook oldalunk

Kérdése van?

Írja meg nekünk kérdéseit, csapatunk minden üzenetre gyorsan válaszol.

További elérhetőségeink
 • Cím: 2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/b. II./6.
 • Telefonszám: +36 34 783 810
 • E-mail: info@reelcomp.hu
 • Hétfőtől-Péntekig: 08:00-16:00
Reelcomp iroda Tatabányán