Számítógép szerviz Tatabánya

Hiány a grafikus kártyák piacán

today 2019. május 20.

A Bitcoin, a virtuális deviza bányászásának népszerűsége olyan méreteket öltött a világban, hogy az hiányt okoz a grafikus kártyák piacán. A feljavított teljesítményű számítógépek hatékonyabbak a virtuális pénz megtalálásra, kibányászására. A bányászat pedig nem más, mint amikor egy számítógép kapacitását a Bitcoin hálózaton folyó tranzakciók feldolgozására ajánljuk fel.

Hiány a grafikus kártyák piacán

Mi is pontosan a bitcoin?

A Bitcoin egy virtuálisan létező kriptodeviza, a vele való kereskedelemnek jelenleg egyetlen államban sincsenek szabályozott formája, ahogy a jegybankok sem ismerik el hivatalos fizetőeszközként. A magyar jegybank szerint azért veszélyes, mert nincs mögötte fedezet, nincs kibocsájtója, ezért senki sem vállal érte garanciát. A Bitcoin bányászok egy speciális szoftverrel kriptográfiai számításokat oldanak meg, így aztán bizonyos mennyiségű Bitcoint kapnak jutalmul. A hálózat automatikusan változtatja a megoldandó feladatok nehézségét, ez attól függ, hogy milyen gyorsan oldották meg azokat előző körben.

A grafikus kártya, mint csákány

Ma már rengetegen vágnak bele a Bitcoin bányászatba, ehhez azonban rendkívül erős számítógépre van szükség. A bányászok igen hamar rájöttek arra, hogy jobban járnak, ha asztali számítógépek processzorai helyett inkább a grafikus kártyákra bízzák a feladatot. Átlagosan 45 napig tart egy Bitcoin elérése, ez azonban jelentősen felgyorsítható, ha valaki grafikus kártyák segítségével növeli meg a számítógépe teljesítményét. A videókártyák gyorsabbak, mint a processzorok, és egy alaplapra többet is csatlakoztathatnak a bányászok, ami tovább növeli a hatékonyságot.

Videokártya hiány Európában

A processzorokhoz képest a grafikus vezérlőkkel gyorsabban bányászható a Bitcoin. Ezt egyre többen kezdik felismerni, ezért sokan a grafikus kártyák üzletszerű felvásárlásba kezdtek. A két legnagyobb gyártó, az AMD és a Nvidia nem győzi a munkát, így egyre nehezebb magas teljesítményű videokártyát találni, ezzel párhuzamosan természetesen az árak is rendkívül sokat nőttek, sok helyen akár 80 százalékkal is.

A Mindfactory nevű német kereskedőcég nemrég azt jelentette be, hogy negyed évig komoly készlethiánnyal küzdenek, addig biztosan nem érkeznek új kártyák. Egyelőre úgy tűnik, hogy hamarosan Európában, nemsokára pedig az egész világon hiány keletkezik majd videokártyából. A Bitcoin és az Ethereum nevű másik ismert virtuális valutára egyébként annyi energia megy el évente a világban, mint amennyit egész Magyarország használ.

Mit kell tennie annak, aki bitcoint szeretne bányászni?

Érdemes megnézni ezt a videót és még kutakodni az interneten azoknak, akik bele szeretnének vágni a Bitcoin bányászatba. Addig is néhány jó tanács:

  1. Erős hardvert kell vásárolni
  2. Le kell tölteni egy ingyenes bányászó szoftvert
  3. Regisztrálni kell e-tárcát a kibányészott Bitcoinok tárolásához
  4. Érdemes csatlakozni egy csapathoz (poolhoz)

Azoknak akik nem tudják merre induljanak egy bányászó számítógép alkatészeivel kapcsolatban, az alábbiakban javaslunk egy induló konfigurációt. Természetesen ettől el lehet térni, csupán irányadó jellegű:

  • Videókártya: MSI Radeon RX 580 8GB ARMOR OC (2-Way CrossFire)
  • Ház: Corsair 500R White ATX Mid Tower
  • Tápegység: EVGA SuperNOVA P2 1200W 80+ Platinum Certified Fully

A fenti konfiguráció kb. 530.000 Ft-ból hozható össze (a cikk feltöltésének napján számolt árak alapján). Ez az "erőmű" képes felvenni a csákányt a bonyolúlt matematikai feladatokkal szemben, és képes bányászni az értékes Bitcoinokat.