Számítógép szerviz Tatabánya

HP Pavilion 15 HDD csere és Windows 8.1 mentés

Egy HP Pavilion 15-n050sh laptopot kaptunk azzal a hibával, hogy nagyon lassú. Ügyfelünk elmondása szerint a laptop nemrég egy másik szervizben HDD cserén esett át, mivel az eredeti merevlemez tönkrement.

HP Pavilion 15 HDD csere és Windows 8.1 mentés

HDD teszt a HD-Tune programmal

A laptop 1TB méretű Seagate Barracuda 5400 Rpm SATA3 merevlemezzel volt szerelve. Használat közben valóban indokolatlanul lassult a rendszer, ezért egy merevlemez Benchmark-ot (grafikus írás-olvasás tesztet) futtattunk rajta. Sok program képes erre, de mi a HD Tune merevlemez állapot vizsgáló program mellett döntöttünk.

HDD teszt a HD-Tune programmal

A teszt eredménye elég szélsőséges adatokat mutatott az írás-olvasás sebességére vonatkozóan. Minimum 0.1 MB/sec értéktől a 112.1 MB/sec értékig hullámzott a grafikon. Rossz szektort nem találtunk a meghajtón, ezért azt javasoltuk ügyfelünknek, hogy adatok ideiglenes tárolására még jól jöhet, tartsa meg a HDD-t egy külső USB-s házban, a laptopba pedig építsünk be egy Kingston 120GB SATA3 UV40 SSD-t, ami megnöveli majd a laptop sebességét és teljesítményét is.

Windows mentés SSD-re optimalizálva

Mivel a merevlemezt eltávolítottuk, egy speciális program segítségével szektorról szektorra rámásoltuk az eredeti merevlemez tartalmát az SSD-re. Így az SSD-vel indítva a laptopot ismét az eredeti Windows 8.1 töltődött be, adatvesztés nélkül.

A fényképek XIAOMI REDMI Note 4X telefonnal készültek.