Számítógép szerviz Tatabánya

Intel Optane SSD

today 2017. április 05.

A fejlesztés célja jelentősen meggyorsítani a hagyományos merevlemezeket. A HDD-k és az SSD-k közti legnagyobb különbséget ugyanis nemcsak az ár, hanem a sebesség is jelenti. A modellek kapacitásukhoz képest igencsak drágák.

Intel Optane SSD

Hosszú készülődés után az Intel megalkotta a 3D Xpoint technológián alapuló SSD-jét. Az eredmény felemás lett, mert a modul valóban villámgyors, de csak egyetlen processzorra fejlesztették, és mindössze 16 vagy 32 gigás. Az információk szerint költséghatékonyabban építhető gyors adattároló rendszer egy Intel Optane SSD és egy klasszikus HDD felhasználásával, mint ha egy gyorsabb, de kisebb kapacitású jelenleg is kapható SSD-t választanánk.

Ram és flash: két jó barát

Az Intel Optane SSD idén áprilisban kerül a webshopok oldalaira és a boltok polcaira. Régóta ígérgetett fejlesztésről van szó, a memóriamodul legfontosabb tulajdonsága, hogy egyesíti a RAM és a Flash memória legjobb tulajdonságait. Éppen ezért kettős funkciót lát el az úgynevezett 3D Xpoint technikát alapul vevő SSD. Nemcsak a gyorsaságot garantálja, hanem hosszú távon távon tárolja az információkat is. Ami a strapabíróságot illeti, nem kell csalódnunk, ugyanis a modellek napi 100 GB-nyi írásmennyiséget is képesek elviselni, ami igen komoly teljesítmény.

Szupergyors adattár és gyorsítótár

Az Intel Optane SSD pontosan tudja, hogy melyek a leggyakrabban használt programok, így ezek a merevlemezről átkerülnek hozzá. Ezért gyakorlatilag azonnal képes betölteni a programokat. Szinte elég csak rájuk gondolni, és már futnak is. Az ígéret szerint azok a felhasználók, akik rendelkeznek ilyen SSD-vel, azt tapasztalhatják, hogy számítógépük sebessége akár a duplájára is nőhetett. Az internetböngészők cikáznak, a Chrome sebessége az ötszörösére, az Outlook a hatszorosára gyorsulhat. Akár úgy is tűnhet, hogy az Intel ezúttal a „gamereket” pécézte ki: az ígéret szerint ugyanis közel 70 százalékkal indulnak majd a gyorsabban a játékok a modul segítségével. Az Intel adatai szerint a boot idő feleződhet, a rendszer összteljesítménye pedig 28%-kal is javulhat.

M.2-2280-as formátumú, egyoldalas meghajtó

Ez mind szép. De mi a bökkenő?

Hiába a sok jó tulajdonság, mégis kevésnek tűnik a tíz év, amit az Intel Optane SSD elkészülésére szántak. Egyetlen processzor, a Kaby Lake által jegyezett Core i7-es képes ugyanis csak felismerni a memóriamodult. Igaz, hogy elterjedt példányról van szó, de azért közel sem elérhető bárki számára. Hasonlóan nagy gond, hogy csak 16 és 32 gigabájtos memóriát készített a gyártó, ennél jóval nagyobb kapacitású SSD-k is elérhetők a piacon. Ráadásul az árát is igen magasan hagyták: a kisebb mintegy 12 ezer forintnak megfelelő dollárba, a nagyobb 21 ezerbe kerül majd. Az Intel az idei évben piacra dobja az új SSD-vel ellátott laptopjait, de a modul hamarosan önállóan kapható. Legalábbis annak, akinek megvan a megfelelő processzora.