Számítógép szerviz Tatabánya

Miért fontos a biztonsági mentés?

today 2017. október 16.

Tegyük fel magunknak az elkerülhetetlen kérdést: Mi történne, ha holnapra minden adat eltűnne a számítógépünkről? Nap mint nap találkozunk olyan felhasználókkal, akiknek eszébe sem jut, hogy a kulcsfontosságú adataik veszélyben vannak. Az adatok megőrzése érdekében párhuzamosan több megoldást is alkalmazni kell, nem elég csupán egyetlen egyre hagyatkozni.

Miért fontos a biztonsági mentés?

Hogyan veszhetnek el az adatok?

Néhány gyakori ok, ami adatvesztéshez vezethet:

 • Hardverhibák (gyártási hibák, poros környezet)
  A mai hardverelemek megbízhatónak számítanak, mégis előfordul, hogy látszólag teljesen maguktól meghibásodnak. Egyetlen gyártási folyamat sem tökéletes, és a hardvereszközök élettartamát számos tényező befolyásolja. Ebben az esetben méregdrága megoldásokkal talán visszamenthetőek az adatok, de sok esetben előfordul, hogy teljesen elvesznek.
 • Emberi tevékenység (hacker támadás, emberi mulasztás, hibás használat)
  Gyakran előfordul, hogy a számunkra fontos adatokat véletlenül magunk töröljük. Ha van saját biztonsági mentésünk, akkor a helyreállítás egy kis bosszúságon kívül mást nem jelent, ellenkező esetben komoly következménye is lehet egy ilyen műveletnek.
 • Természeti katasztrófák (viharok, árvíz, tűzvész, földrengés)
  Magyarországon nem kell veszélyes tornádótól vagy földrengéstől tartani, de a villámlással járó viharok esetén előfordulhat, hogy a számítógép többlet feszültséget kap, aminek következtében tönkremennek az alkatrészek és a merevlemezen tárolt adatoknak is örökre búcsút inthetünk.

Az adatvesztés nem olyasvalami, ami csak „mással” történhet meg. A felmérések szerint több százezer adatvesztéssel járó eset történik évente – főként azért, mert a felhasználók nem készülnek fel megfelelően adataik védelmére.

Mit kell lementeni?

Mi a fontos? Természetesen nagyon egyéni, hogy kinek mi a fontos, de az alábbi lista jó kiindulópont lehet azoknak, akik nem rendelkeznek nagy rutinnal ezen a területen:

 • Képek, családi videók
 • Hivatalos dokumentumok, szerződések, munkával kapcsolatos anyagok
 • Zenei válogatások, lejátszólisták
 • Böngészőben tárolt jelszavak, könyvjelzők
 • Levelezőprogramok beállításai, levelek archiválása (pl.: Outlook, Thunderbird)
 • Számlázóprogramok beállításai, számlák archiválása
 • Telepített programok listája
 • Egyéb fontos mappák, fájlok (pl. szakdolgozat, egyetemi/iskolai segédanyagok, elektronikus könyvek, konfigurációs állományok)

Hova érdemes menteni?

Hardveres téren nagy választék áll rendelkezésre a biztonsági mentések tárolására. Az adattárolás új formája, a felhőszolgáltatás is egyre nagyobb teret hódít. 100%-os adatbiztonság akkor érhető el, ha a fontos adatokat rendszeresen, többféle adathordozón tároljuk, ekkor elkerülhető a hirtelen adatvesztés és az adatvesztéssel járó károk.

 • Optikai adattároló
  Amíg kevés adatot kell lementeni, ideális megoldás lehet az optikai lemezekre (CD, DVD, Blu-Ray) történő archiválás. Fontos észben tartani, hogy ezek a lemezek nem hosszú távra készülnek. Előfordulhat, hogy 5-10 év múlva már nem lesznek olvashatóak a rajta tárolt adatok. Nagy hátránya az, hogy igen könnyen karcolódik, kopik, ezáltal kizárólag átmeneti tárolásra alkalmas, hosszú távon nem ajánlatos. Meglepő, hogy az egyes márkák minősége is erős szórást mutat, így sajnos az sem jelent nyugtató megoldást, ha egy-egy megbízhatónak bizonyult gyártóhoz ragaszkodunk.
 • Külső merevlemez
  A külső HDD akkor praktikus, ha sok adatot (több száz GB) szeretnénk egy helyre menteni. A merevlemezre másolt adatokat könnyen lehet törölni, hordozni, és a tárolás sem jelent nagy gondot. Használata gyors és egyszerű. A merevlemezen tárolt adatok 4-40 évig megőrizhetőek (persze sok minden függ a tárolási körülményektől is). Tapasztalatok szerint az otthoni felhasználók számára ez a legbiztonságosabb és legolcsóbb archiválási megoldás. Természetesen a mentést mindenképpen több példányban és legalább két külön merevlemezre érdemes végrehajtani. Több fajta külső merevlemezt lehet kapni a piacon, melyet akár könnyen, egyetlen USB kábellel használhatunk.
  • 2,5” külső HDD: könnyen hordozható, az egyik legelterjedtebb és a legkényelmesebb megoldás. Külső tápellátás nem szükséges, elég egyetlen USB port.
  • 3,5” külső HDD: külső tápellátást igényel, egyszerű kezelni, azonban nagyobb helyet foglal.
 • Pendrive, memóriakártya
  A pendrive mint biztonsági háttértár használata a külső merevlemezekhez hasonlóan gyors és egyszerű, viszont a tárolható adat mennyisége még nem tudja felvenni a versenyt a HDD-kkel. Előnye, hogy kevésbé sérülékeny, kisebb helyet foglal, tekintve, hogy egy kulcscsomón is elfér, bárhol és bármikor kéznél lehet. Egy memóriakártya is jó megoldás lehet az adattárolásra, főleg, hogy manapság elég nagy tárkapacitással kaphatóak. További előnyük, hogy a memóriakártyák nemcsak számítógéppel kompatibilisek, hanem mp3 lejátszókkal, okostelefonokkal, fényképezőgépekkel, stb., tehát használatuk elég univerzális.
 • Felhő
  Fontos adatainkat rábízhatjuk valamelyik felhőszolgáltatóra is. Ilyenek a OneDrive (15 GB), a Google Drive (15 GB) és a Dropbox (2 GB). Mindössze annyi a teendő, hogy be kell állítnai a felhőbe szinkronizálandó mappákat. Előnye, hogy aki rendelkezik a tárhelyhez való hozzáférési adatokkal, bárhonnan letöltheti a tárhelyen tárolt dokumentumokat. További előnyük, hogy a nagyméretű fájlok is könnyen megoszthatóak, csupán elegendő egy e-mailt küldeni a megosztási linkkel. Telefonon, táblagépen és asztali gépen egyaránt használhatóak, a fájlok módosításai minden eszközön azonnal megjelennek. Érdemes átolvasni az általános szerződési feltételeket, hiszen ez az a dokumentum, amiben leírják, hogy mennyire vállalnak garanciát a felhőben tárolt adatok biztonságáért, milyen szervereket használnak, és az esetleges adatvesztésért vállalnak-e felelősséget.
 • Backup szoftverek
  A mentés automatizálására számtalan ingyenes szoftver létezik, ilyenek többek között a Cobian Backup vagy a Veeam Endpoint Backup. Elegendő, egyszer beállítani, hogy mely fájlokat és mappákat szeretnénk biztonságban tudni, a szoftver pedig automatikusan elvégzi a mentést az általunk beállított gyakorisággal, vagy gombnyomásra bármikor. Így biztosan nem marad el a mentés feledékenység miatt, ráadásul nem kell egyenként átmásolni a fájlokat és mappákat sem.

Látható, hogy sok oldalról fenyegeti veszély az adatainkat, és csak idő kérdése, hogy mikor talál meg minket valamelyik fenyegetés. Keressen minket bizalommal, segítségünkkel egyszerűen és gyorsan belevághat a védelem kiépítésébe.