+36 34 783 810

Segíthetünk?

  Hétfőtől-Péntekig: 8:00-16:00

  2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/B II./6.

Milyen az ideális számítógépház?

Közzétéve: 2018.01.11.

Egy jó számítógépházban minden elfér, kényelmes szerelni, rugalmasan bővíthető és kis helyet foglal. Létezik ilyen? Szerencsére a gyártók ontják magukból a jobbnál jobb számítógépházakat, de vajon melyik az ideális választás?

Milyen az ideális számítógépház?

Mekkora legyen az alaplap?

Az alaplapok mérete nagyon eltérő, hiszen nem mindegy, milyen célra készítették őket. Léteznek kis teljesítményű és alacsony fogyasztású alaplapok, vagy teljesítményorientált gamer, illetve szerver felhasználású modellek. Manapság a számítógépek jelentős része Nano-ITX, Mini-ITX, microATX és ATX szabványú alaplapokkal van szerelve. Az viszont tévedés, hogy a méret a lényeg. Egyes kisebb alaplapok is képesek ugyanazt a teljesítményt hozni, mint nagyobb társaik, és még a bővíthetőség terén sem biztos, hogy kompromisszumot kell kötni.

Az ideális számítógépház kiválasztásánál tehát fontos szempont, hogy aktuálisan milyen alaplap kerül bele, de érdemes a jövőre is gondolni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az egyes alkatrészek gyakran cserélődhetnek. Lehet szó meghibásodásról, bővítésről, de nemcsak az alaplap mérete fontos, hanem a többi komponensé is. Mindennek bele kell férnie a kiválasztott számítógépházba.

Mekkora legyen a videokártya?

A legújabb játékok kipróbálásához mindenképpen szükség lesz egy erős videokártyára, előbb-utóbb le kell cserélni azt, ami a gépházban csücsül. A nagy teljesítmény mellé nagy hűtés is szükséges, a hatalmas bordák és ventilátorok nagy helyet foglalnak, amivel a kártyák mérete is megnövekszik. Kisebb számítógépházakba nem nagyon férnek be ezek a monstrumok. Természetesen léteznek kisebb VGA modellek is, hasonlóan jó teljesítménnyel, amelyek már beleférhetnek egy kisebb gépházba, de általában ezek a kártyák nem igényelnek tápellátást, és kevesebbet is fogyasztanak.

Jó példa erre a nemrég megjelent Mini-ITX méretű GTX 1060 az ASUS jóvoltából. A kis méretű, de erős PC-ben gondolkozó felhasználók számára ez nagyon jó hír.

Mini-ITX gamer PC összeállítás

Milyen legyen a tápegység?

A tápegység megválasztása nagyon fontos, hiszen ha az áramellátás nem elegendő, akkor a számítógép instabil lesz. Egyes videokártyák számára plusz áramellátás szükséges, amire nem minden tápegység képes. Persze vannak átalakítók, toldók, amik segítségével ez a probléma könnyedén áthidalható, de a végtelenségig ez a megoldás sem játszható. Kaphatóak olyan tápegység modellek, amelyek kábelhosszúságban eltérőek, így a kisebb házakba is beszerelhetőek és a kábelrendezés sem okoz komolyabb gondokat. A házválasztást a tápegység ne befolyásolja, hiszen elég sok modell és megoldás áll rendelkezésre ahhoz, hogy jól meg lehessen oldani a számítógép áramellátását.

Mire kell még figyelni?

Sokak szerint a számítógépházra nem kell sokat költeni, hiszen az nem befolyásolja a teljesítményt. Ez ilyen formában nem igaz, hiszen nagyon sok múlik például a ház szellőzésén. Ha ez nem megfelelő, az alkatrészek túlmelegedhetnek, ezáltal nem hozzák az optimális teljesítményt és hamarabb tönkremehetnek. A szellőzés mellett fontos a processzor hűtése is. A legtöbb processzort gyári hűtővel adják, de a hozzáértők hamar lecserélik őket nagyobb és komolyabb teljesítményű hűtőkre, amiknek jóval több helyre van szükségük. Sokszor előfordult már, hogy egy processzor hűtőcsere után a gépház tetejét nem lehetett bezárni.

Sajnos gyakori a gyenge minőségű anyagból készült termék, hamar törnek, meghajlanak, vagy éppen zárlatosak lesznek. Sok esetben valóban anyagi okok miatt választanak kisebb és olcsóbb házakat, de aki teheti, nézzen alaposabban körbe, és egy komolyabb, jobb minőségű és jobb hűtéssel rendelkező gépházat válasszon, hiszen ez egy hosszabb távú befektetés.

Összegzés

Ma már egyre több számítógépet építő felhasználó keresi a különösen kicsi, Mini-ITX alaplapokat, amelyek sokkal kisebb házat igényelnek. A régi nagy gépházak ideje kezd feledésbe merülni, hiszen hasonló teljesítményű konfiguráció építhető kisebb társaikból. Viszont még mindig vannak, akik szeretik maguk bütykölni, vagy éppen bővíteni a számítógépüket a legmodernebb videokártyákkal, több merevlemezzel, vagy világító ventilátorokkal. Számukra még mindig a jó öreg ATX házak a szimpatikusak, amik könnyebb hozzáférést biztosítanak a komponensekhez és jobb szerelhetőséget tesznek lehetővé. Egy biztos: a széles kínálatban mindenki megtalálja, amit keres.

Kapcsolódó szolgáltatások

PC szerviz

PC szerviz

Érdemes szakemberre bízni asztali számítógépe javítását, karbantartását. Szervizünkben nem számítunk fel bevizsgálási díjat. Megoldjuk szoftveres problémáit is, legyen szó frissítésről vagy újratelepítésről. Visszatérő ügyfeleinket ingyenes tanácsadással segítjük. Cégünk minden elvégzett munkára garanciát vállal.

Laptop szerviz

Laptop szerviz

Bármilyen borsos az áruk, sajnos a laptopok nem örök életűek. Élettartamunkat azonban jelentősen meghosszabbíthatjuk rendszeres ellenőrzéssel és karbantartással. Bevizsgálási díj nélküli árajánlattal várjuk ügyfeleink jelentkezését tatabányai szervizünkben. Minden elvégzett munkára garanciát vállalunk!

Szolgáltatásaink

PC szerviz

PC szerviz

Számítógépek javítása, szoftveres karbantartása, tisztítása és összeszerelése.

Laptop szerviz

Laptop szerviz

Laptopok javítása, tisztítása és szoftveres karbantartása márkától függetlenül.

Programozás oktatás

Programozás oktatás

Egyéni és csoportos programozás oktatás tantermi vagy online változatban.

PC összeállítás

PC összeállítás

Igényfelmérés, tervezés, alkatrészbeszerzés, összeszerelés, telepítés, garancia.

Google + oldalunk

Reelweb Kft.

Webfejlesztés

Arculattervezés. webfejlesztés, keresőoptimalizálás

Kérdése van?

Írja meg nekünk kérdéseit, csapatunk minden üzenetre gyorsan válaszol.

További elérhetőségeink
  • Cím: 2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/b. II./6.
  • Telefonszám: +36 34 783 810
  • E-mail: info@reelcomp.hu
  • Hétfőtől-Péntekig: 08:00-16:00
Reelcomp iroda Tatabányán