Számítógép szerviz Tatabánya

Mire használható egy drón?

today 2018. február 17.

A drónok a 2017-es év legfelkapottabb ajándékötletei között szerepeltek, nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is szívesen reptetik magasba ezeket a kvadrokoptereket. Gyorsan és messzire képesek repülni, rádiós távirányítóval, okostelefonnal vagy tablettel egyaránt vezérelhetőek, igazi kikapcsolódást biztosítanak az egész családnak.

Mire használható egy drón?

Kik használják?

Eredetileg az amerikai hadsereg fejlesztette ki őket a hatvanas években megfigyelésekre, vagy pilóta nélküli hosszabb, veszélyes feladatok elvégzésére. Manapság is nagyon jól használhatóak felderítésre, célmegjelölésre, távérzékelésre, kiemelt fontosságú célok támadására, és még rengeteg dologra. Az idők folyamán nagy fejlődésen mentek keresztül, és egyre népszerűbbek a hétköznapi életben, ahol hobbi fotósok, földmérők, kutató és életmentő szolgálatok használják, sőt még a mezőgazdaságban is hatékonyan bevethetőek földterületek gyors felmérésére, erdőtüzek áttekintésére.

Mire jó egy drón?

A jó kamerával felszerelt drónoknak kiváló repülési tulajdonságaik vannak, nagy magasságokból és különböző szögekből képesek fényképeket vagy videókat készíteni, amelyeket egyébként csak nagyon nehezen és magas költségeken lehetne megvalósítani (helikopterek igénybevételével). A legtöbben szórakozásra, személyes célokra (kiránduláskor, hajózáskor, motorozáskor, stb.) használják, a könnyű irányítás miatt nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen töltik szabadidejüket drónok reptetésével. A tápellátást akkumulátor biztosítja, amely akár 10-20 perc repülési időt is biztosíthat egy kvadrokopter számára.

Milyen árkategóriájú drónt érdemes venni?

Az olcsóbb drónok (50.000 Ft alatt) kiválóan alkalmasak tanulási célokra vagy gyerekeknek, hiszen ellenállóbbak az ütközésekkel és a zuhanásokkal szemben, beltérben is repülhetnek kisebb méretük miatt, és könnyebb elsajátítani velük a különböző irányítási technikákat. Hátrányuk, hogy alacsonyabb felbontású képeket és videókat készítenek, kevesebb funkcióval rendelkeznek, lassabbak és kisebb hatótávval és repülési idővel bírnak.

A drágább árkategóriába sorolható készülékek könnyebben irányíthatóak, és speciális biztonsági szenzorokkal is rendelkeznek, amelyek megakadályozzák az ütközéseket és a zuhanásokat. Ezek a drónok akár több kilométeres hatótávolsággal és több mint fél óra üzemidővel is rendelkezhetnek. Nagyobb felbontású képeket és videókat készítenek, valamint képesek a kamera stabilizálására is. Hátrányuk, hogy elég nagyok is lehetnek, hosszabb töltési idővel rendelkeznek, és jóval többe is kerülnek.

Milyen paramétereket kell figyelembe venni?

 • Távirányító hatótávolsága: érdemes rádiós távirányítást választani, mert több kilométeres távolságból is biztonságosan irányítható.
 • Légcsavarok száma: a légcsavarok száma határozza meg a drón repülési tulajdonságait, minél több, annál nagyobb az erő.
 • Kamera: léteznek beépített kamerával rendelkező drágább drónok, de olyanok is, amelyekre saját kamera szerelhető (a kompatibilitást minden esetben ellenőrizni kell).
 • Repülési idő: ez az érték többnyire 10 és 30 perc között mozog, ami függ például a széltől és a felfüggesztett kamera súlyától.
 • Repülési sebesség: a gyártók nem adják meg a maximálisan elérhető sebességet, de a nagyobb teljesítményű drónok elérhetik a 60-100 km/h sebességet is.
 • Intelligens repülési funkciók: a beépített GPS modulnak köszönhetően fejlett repülési funkciók érhetőek el, többek között az automatikus felszállás és leszállás, egygombos hazatérés (visszatér a felszállás helyére automatikusan), adott magasságban egy helyen történő lebegés, stb.

Kik és milyen engedélyekkel használhatják őket?

Drónt bárki vásárolhat, nincs engedélyhez kötve, bármelyik elektronikai áruházban vagy webshopban elérhetőek. Ezek az eszközök megbízhatóak és stabil működésűek. Sok intelligens funkcióval rendelkeznek, ami a repülés biztonságát segíti, de az emberek felülbírálhatják ezeket, ezért az emberi tényező nagy kockázatot jelenthet. A technológia a hétköznapi emberek számára új, nehéz felismerni egy drón használatából származó veszélyeket. Egy ártalmatlan ajándékból könnyen lehet rendőrségi bírság, hiszen szigorú előírások vonatkoznak a drónok használatára. A súlyuk alapján az alábbi kategóriákba lehet sorolni őket:

 • Az 1. kategóriába a 250 g alatti drónok tartoznak, amelyek játéknak minősülnek, használatukhoz nem kell semmiféle engedély vagy szakvizsga.
 • A 2. kategóriába a 2 kg-nál kisebb tömegű drónok tartoznak, ezekkel kizárólag nappal és 50 méter magasságig lehet repülni. Használatukhoz elegendő egy online regisztráció és egy egyszerű internetes szakvizsga. Ezekre a drónokra olyan kötelező felelősségbiztosítást kell kötni, amely 3 millió forintig fedezi az okozott károkat. Ezeket a gépeket akár 14 éven aluli személy is vezetheti nagykorú felügyeletével.
 • A 3. kategóriába a 2 kg-nál nehezebb, de 25 kg-nál könnyebb, és 50 méternél magasabbra repülő drónok tartoznak, amelyek használatához elméleti és gyakorlati képzéssel megszerezhető jogosítvány szükséges, és olyan felelősségbiztosítás, amely 5 millió forintig fedezi az okozott károkat. Az ilyen gépeket kizárólag 14 éven felüli személy működtetheti.
 • A 4. kategóriába a 25 és 150 kg közötti, pilóta nélküli légi járművek tartoznak, amelyek használatához szakszolgálati engedély és képzett pilóta szükséges. Ebben az esetben már olyan felelősségbiztosítást kell kötni, amely 10 millió forintig fedezi a pilóta által okozott károkat. Az ilyen drónokat csak 17 éven felüli személy irányíthatja.

A drónok használata legális, de a legtöbb modellhez légügyi hatósági engedély és felelősségbiztosítás szükséges. Lakott területen a hobbi célú reptetés szigorúan tilos. A szabályos repülés elég nehéz egy hobbi pilóta számára, mert a drónok használatához ideiglenes légtérhasználati engedélyt kell kérnie a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH). Ennek igénylését kizárólag írásban lehet benyújtani, és elnyerése harminc naptól akár több hónapig is elhúzódhat. Az új szabályozás szerint azonban mobilalkalmazással is lehet majd eseti légteret igényelni, ami nagyban meggyorsítja az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

Adatvédelem, fényképezés

A drónok nem mindig és nem mindenhol használhatóak. Magyarországon és külföldön is szigorú szabályozások vannak érvényben, ugyanis a drónokkal készített videók és fényképek kapcsán fontos kérdés az adatvédelem. A Polgári törvénykönyvben megvannak az előírások arra, hogy mikor, kit, hogyan lehet felvenni, arcokat, személyeket rögzíteni. Ezeket a szabályokat mindenkinek be kell tartania, aki drónokkal szeretne foglalkozni. Egy jogellenesen készített kép- és hangfelvétel esetben személyiségi jogi sérelem következik be, amely esetén a Ptk. sérelemdíj megfizetéséről rendelkezik, amelynek megállapításához a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges.

Az első lépések

Első drónként mindenképpen érdemes kisebb, rugalmas műanyagból készült védőkeretes gépet választani. Tanuláshoz tökéletesek, és sokkal fürgébbek is nagyobb társaiknál.

Vásárlásnál fontos eldönteni, hogy:

 • Beltéren vagy kültéren lesz használva?
 • Mi lesz a drón célja (légi fotózás, videózás, műrepülés, játék)?
 • Mennyi keret van rá?

Természetesen minden igényre létezik megfelelő drón, csak meg kell találni, és előfordulhat, hogy többet is ki kell próbálni, mire meglesz az igazi.

DJI drón kollekció

A ReelComp kínálatában is nagyon sokféle drón megtalálható, többek között a DJI által forgalmazott modellek. A DJI Spark tökéletes kezdésnek, hiszen nem igényel komolyabb befektetést, telefonos applikációval is irányítható, és szinte lehetetlen vele lezuhanni. Igény esetén keressen minket bizalommal, vagy kérjen árajánlatot!