+36 34 783 810

Segíthetünk?

  Hétfőtől-Péntekig: 8:00-16:00

  2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/B II./6.

Processzor túlmelegedés

Közzétéve: 2017.11.24.

Sokan szembesülnek olyan problémával, hogy terhelés alatt lekapcsol a számítógépük. Hozzánk is hoztak a napokban egy gamer PC-t ezzel a hibával. A lekapcsolás a processzor védelmi mechanizmusa, amely megakadályozza, hogy túlmelegedjen, és ezáltal tönkremenjen.

AMD FX 9370 processzor túlmelegedés

Hogyan fogtunk hozzá?

Elsőnek szerettük volna mi is detektálni a hibát, ezért az Aida64 nevű program Stabilitástesztjét választottuk. A teszt segítségével könnyen beazonosíthatóak az esetleg instabil vagy hibás működésért felelős hardverek. A processzort, a memóriát, a merevlemezeket és a videokártyát maximális terhelésnek teszi ki egyenként vagy akár egyszerre is. A terheléses vizsgálat alatt a működési frekvencia, a hőmérséklet- és feszültségértékek, a ventilátor-fordulatszámok és a fogyasztás változása grafikonon követhető valós időben. Sokkal extrémebb igénybevételnek és hőterhelésnek teszi ki a hardvereket, mint egy normál alkalmazás vagy tesztprogram. A teszt indítását követően 30 másodpercen belül lekapcsolt a számítógép, mivel a processzor hőmérséklete elérte a 97 fokot. Nem semmi!

Megoldás

Egyértelmű volt, hogy a processzor hűtését erősebbre kell cserélni. A korábbi Deepcool Gammaxx 200 hűtőt egy Arctic Cooling Freezer Extreme hűtőre cseréltük. Az új hűtő akár egy halk monstrum. A hűtőbordák közé került egy ventilátor (percenként 1400-as fordulatszámmal), oldalról pedig légterelő segíti megfelelő irányban tartani a szellőzést. Ez még nem minden, a gyártó alapból prémium kategóriás MX-2 pasztát biztosít a felszereléshez. Az új hűtővel már 8 órás terheléses vizsgálat után is 76 fok alatt maradt a processzor hőmérséklete.

Ráadás

A tulajdonos említette, hogy hamarosan egy komolyabb videokártyát szeretne (minimum Geforce 1050Ti). Átvizsgáltuk az eszközök és a processzor fogyasztását. 

 • Alaplap: Asus M5A97
 • Cpu: AMD FX 9370
 • Ram: 2x4GB Hypery Kingtson
 • Vga: Asus GTX 750
 • SSD: Kingston 120GB
 • HDD: Western Digital Red 2TB
 • ODD: LG supermulti és egy Pioneer Bluray
 • Gépház: Cooler Master 

Az eredeti tápegység egy CHIEFTEC GPA 550W 80+ modell, de egy erősebb videokártyát már nem bírna el a rendszer, hiszen csak a processzor 220W-ot fogyaszt egymaga. A későbbiekre és a rendszer stabilitására való tekintettel egy erősebb CHIEFTEC SMART 700W 80+ tápegységet szereltünk a számítógépbe.

A fényképek XIAOMI REDMI Note 4X telefonnal készültek.

Kapcsolódó tartalom

Egyedi PC összeállítás Tatabányán

Gyakran keresnek minket ügyfeleink egyedi igényeikkel. PC-t összeszerelni azonban nem is olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolják. Nagyon sok mindenre kell figyelni, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni.

Kiemelt hírek

2019. Január 25.

Miért fontos a merevlemez állapotának ellenőrzése?

Gyakori probléma ügyfeleink között, hogy túl későn hozzák be a számítógépüket vagy laptopjukat a szervizünkbe, és nem veszik figyelembe, vagy nem veszik észre időben a merevlemez állapotának romlását.

2018. Július 31.

A világ legkisebb számítógépei

Jelenleg a világon a 0,3 mm-es számítógép a legkisebb, melyet a Michigani Egyetem kutatói készítettek el. Ennél egy mérettel nagyobb az IBM Research találmánya, ami 1mm x 1mm-es.

2018. Február 17.

Mire használható egy drón?

A drónok a 2017-es év legfelkapottabb ajándékötletei között szerepeltek, nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is szívesen reptetik magasba ezeket a kvadrokoptereket. Gyorsan és messzire képesek repülni, rádiós távirányítóval, okostelefonnal vagy tablettel egyaránt vezérelhetőek, igazi kikapcsolódást biztosítanak az egész családnak.

Facebook oldalunk

Facebook oldalunk

Kérdése van?

Írja meg nekünk kérdéseit, csapatunk minden üzenetre gyorsan válaszol.

További elérhetőségeink
 • Cím: 2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/b. II./6.
 • Telefonszám: +36 34 783 810
 • E-mail: info@reelcomp.hu
 • Hétfőtől-Péntekig: 08:00-16:00
Reelcomp iroda Tatabányán