Számítógép szerviz Tatabánya

AMD FX 9370 processzor túlmelegedés

Sokan szembesülnek olyan problémával, hogy terhelés alatt lekapcsol a számítógépük. Hozzánk is hoztak a napokban egy gamer PC-t ezzel a hibával. A lekapcsolás a processzor védelmi mechanizmusa, amely megakadályozza, hogy túlmelegedjen, és ezáltal tönkremenjen.

AMD FX 9370 processzor túlmelegedés

Hogyan fogtunk hozzá?

Elsőnek szerettük volna mi is detektálni a hibát, ezért az Aida64 nevű program Stabilitástesztjét választottuk. A teszt segítségével könnyen beazonosíthatóak az esetleg instabil vagy hibás működésért felelős hardverek. A processzort, a memóriát, a merevlemezeket és a videokártyát maximális terhelésnek teszi ki egyenként vagy akár egyszerre is. A terheléses vizsgálat alatt a működési frekvencia, a hőmérséklet- és feszültségértékek, a ventilátor-fordulatszámok és a fogyasztás változása grafikonon követhető valós időben. Sokkal extrémebb igénybevételnek és hőterhelésnek teszi ki a hardvereket, mint egy normál alkalmazás vagy tesztprogram. A teszt indítását követően 30 másodpercen belül lekapcsolt a számítógép, mivel a processzor hőmérséklete elérte a 97 fokot. Nem semmi!

Megoldás

Egyértelmű volt, hogy a processzor hűtését erősebbre kell cserélni. A korábbi Deepcool Gammaxx 200 hűtőt egy Arctic Cooling Freezer Extreme hűtőre cseréltük. Az új hűtő akár egy halk monstrum. A hűtőbordák közé került egy ventilátor (percenként 1400-as fordulatszámmal), oldalról pedig légterelő segíti megfelelő irányban tartani a szellőzést. Ez még nem minden, a gyártó alapból prémium kategóriás MX-2 pasztát biztosít a felszereléshez. Az új hűtővel már 8 órás terheléses vizsgálat után is 76 fok alatt maradt a processzor hőmérséklete.

Ráadás

A tulajdonos említette, hogy hamarosan egy komolyabb videokártyát szeretne (minimum Geforce 1050Ti). Átvizsgáltuk az eszközök és a processzor fogyasztását.

  • Alaplap: Asus M5A97
  • Cpu: AMD FX 9370
  • Ram: 2x4GB Hypery Kingtson
  • Vga: Asus GTX 750
  • SSD: Kingston 120GB
  • HDD: Western Digital Red 2TB
  • ODD: LG supermulti és egy Pioneer Bluray
  • Gépház: Cooler Master

Az eredeti tápegység egy CHIEFTEC GPA 550W 80+ modell, de egy erősebb videokártyát már nem bírna el a rendszer, hiszen csak a processzor 220W-ot fogyaszt egymaga. A későbbiekre és a rendszer stabilitására való tekintettel egy erősebb CHIEFTEC SMART 700W 80+ tápegységet szereltünk a számítógépbe.

A fényképek XIAOMI REDMI Note 4X telefonnal készültek.