Számítógép szerviz Tatabánya

Számítógép-szerelő vs. egyetemi informatikus képzés

today 2021. január 29.

Sokan vannak, akik már középiskolás korukban tudják, hogy informatikával szeretnének tovább menni. A számítástechnika azonban elképesztően szerteágazó szakterület.

Számítógép-szerelő vs. egyetemi informatikus képzés

Sokan vannak, akik már középiskolás korukban tudják, hogy informatikával szeretnének tovább menni. A számítástechnika azonban elképesztően szerteágazó szakterület. Azok, akiket komolyabban is érdekel, többféle szakmában tudnak elhelyezkedni.

Számítógép-szerelő, karbantartó képzés

Ha valakit kifejezetten a számítógépek működése, karbantartása, szervizelése érdekel, akkor a számítógép-szerelő, karbantartó képzés ideális választás. Ez egy 3 féléves képzés, ami bárki számára elérhető, aki rendelkezik 8 általános bizonyítvánnyal.

A képzésen a diákok információtechnológiai és hálózati alapok, számítógépes hibaelhárítás és foglalkoztatás tantárgyakat tanulnak. A félévek eredményes teljesítését követően a tanulók írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgák keretén belül adnak számot a tudásukról.

A számítógép-szerelő, szervizelő feladata a számítógépek, laptopok állapotfelmérése, bevizsgálása, javítása, szerelése, tisztítása. Igény esetén elvégzi az adatmentést, vírusirtást, alkatrész cserét és az operációs rendszer frissítést is.

Egyetemi informatikus képzés

Ha valaki magasabb informatika tudásra szeretne szert tenni és más pozícióban (pl. Programozóként vagy szoftverfejlesztőként) is el tudja képzelni magát, akkor érdemes emelt szintű informatika érettségit tenni és jelentkezni a 3 éves egyetemi informatikus képzésre.

Ez esetben az emelt szintű informatika érettségi feladatok sikeres megoldása az első mérföldkő, amit a diákoknak teljesíteniük kell. A legtöbb pontot érő példa a programozás témaköréhez kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy az érettségizőknek tisztában kell lenniük a programozás alapjaival. Később az alapképzésen a választott szaknak megfelelő ismereteket szereznek a hallgatók, majd a záróvizsgán adnak számot a tudásukról.

Választható szakirányok:

  • Gazdaságinformatikus
  • Mérnökinformatikus
  • Programtervező informatikus
  • Üzemmérnök-informatikus

Az egyetemi informatikus képesítés megszerzését követően is lehet valakiből szervizelő. Általános tapasztalat, hogy az informatikusokból jobb számítógép szerelők lesznek, hiszen ők átfogóbb informatika tudással rendelkeznek. Ugyanakkor az egyetemről kikerülve sok más pozícióban is ki tudják próbálni magukat.

Néhány szakma a legkeresettebbek közül:

  • Szoftverfejlesztő
  • Szoftvertesztelő
  • Rendszerüzemeltető
  • Webprogramozó
  • Android-fejlesztő

Nem feltétlenül kell tehát előre tudniuk a hallgatóknak, hogy mely területen szeretnének dolgozni, ezt az egyetem elvégzése után is eldönthetik.
Programozz Te is mesterfokon! termékek

Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet I.

Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet I.

9 fejezet
225 gyakorló feladat
90 elméleti kérdés
45 feleletválasztós teszt
9 keresztrejtvény

C programnyelvhez

Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet II.

Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet II.

7 fejezet
105 gyakorló feladat
70 elméleti kérdés
55 feleletválasztós teszt
7 keresztrejtvény

JAVA programnyelvhez

Programozz Te is mesterfokon! Minden nap!

Programozz Te is mesterfokon! Minden nap!

12 hónapon át
1 feladat naponta
5 feladattípus
366 programozási feladat
1 éves kihívás

Bármilyen programnyelvhez!