+36 34 783 810

Segíthetünk?

  Hétfőtől-Péntekig: 8:00-16:00

  2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/B II./6.

Miért fontos a merevlemez állapotának ellenőrzése?

Közzétéve: 2019.01.25.

Gyakori probléma ügyfeleink között, hogy túl későn hozzák be a számítógépüket vagy laptopjukat a szervizünkbe, és nem veszik figyelembe, vagy nem veszik észre időben a merevlemez állapotának romlását.

Miért fontos a merevlemez állapotának ellenőrzése?

Gyakori hibaforrás az elöregedett HDD

Tapasztalatunk szerint a legtöbb HDD-vel szerelt laptop elég hamar lelassul, mert sok esetben az új eszközöket is gyengébb merevlemezekkel adják el. Nem olyan régen egyik ügyfelünk Lenovo laptopot vásárolt, és 8 hónapon belül 0.5 MB/sec olvasási sebességet produkált a merevlemez, normál használat mellett (internetezés, szövegszerkesztés). Természetesen garanciális javítás keretein belül cserélésre került az eszköz, de sajnos nem ez volt az egyetlen ilyen eset az utóbbi időben. Nem csak a Lenovo sáros, más gyártóknál is tapasztaltunk hasonlóakat. Másik ügyfelünk HP laptopot küldött vissza garanciális javításra a központi szervizbe, mert a HDD megadta magát. A lemezt kicserélték, és helyette egy lassú, elöregedett merevlemezt tettek. Nem szép dolog így megszabadulni a nemkívánatos adathordozóktól. A fenti példák is mutatják, hogy ha egy felhasználó képes megállapítani a merevlemeze állapotát, akkor szakember segítsége nélkül is ellenőrizheti a javítás szükségességét. Nem mindig igaz a „biztos régi a gépem” megállapítás.

Régebbi PC-k esetében is tapasztalható ugyanez az eset, amikor egy elöregedett HDD miatt lelassul, nehezen használható. Érdemes 7200-as fordulatszámú lemezeket használni a rendszer számára 5400-as helyett. Vásárláskor ezt a paramétert is figyelembe kell venni. A lassabb fordulatszámú lemezek inkább adattárolásra (adatmentésre) alkalmasak.

Az olvasási sebesség fontos, hiszen sok múlik a rendszer betöltési és a programok indulási idején. Egy SSD vagy egy jó állapotú HDD nagyságrendekkel megnövelheti a gép teljesítményét és a programok betöltési idejét. Sok esetben nem kell új és drága számítógépekre beruházni, elegendő lehet egy gyorsabb adattároló eszköz beszerzése.

Rendszeres ellenőrzéssel időben észrevehető a merevlemez állapotának romlása, és elvégezhetőek a szükséges óvintézkedések. Az elöregedő lemezeken nem célszerű fontos adatokat tárolni, sőt az adatvesztéssel járó problémákat meg kell előzni, a régit új merevlemezre kell cserélni.

Hogyan ellenőrizhető a merevlemez állapota?

Természetesen vannak erre jól bevált programok. Mi most kettőt emelnénk ki, de számtalan jó alkalmazás közül lehet választani.

  • HD Tune
    Ingyenes merevlemez ellenőrző program. Rendelkezik hibakeresés és sebességteszt funkciókkal, valamint részletes információk (méret, hőmérséklet, stb.) is kiolvashatóak belőle.
  • HD Sentinel
    Pillanatok alatt ellenőrizhető a merevlemez állapota, sebessége és hőmérséklete. Megbízható szoftver, használatához nem szükséges különösebb szakértelem.

A HD Sentinel a gép indulásakor automatikusan indítható, így minden nap látható a merevlemezek állapota. Akinek a napi ellenőrzés túlzásnak számít, annak elegendő 2-3 havonta lefuttatnia egy diagnosztizáló programot.

Hiba esetén keresse fel bizalommal szervizünket, nagy tapasztalattal állunk ügyfeleink rendelkezésére. Igény esetén az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk: tanácsadás, hibakeresés, eszköz beszerzés, beszerelés és adatmentés.

Kapcsolódó szolgáltatások

PC szerviz

PC szerviz

Érdemes szakemberre bízni asztali számítógépe javítását, karbantartását. Szervizünkben nem számítunk fel bevizsgálási díjat. Megoldjuk szoftveres problémáit is, legyen szó frissítésről vagy újratelepítésről. Visszatérő ügyfeleinket ingyenes tanácsadással segítjük. Cégünk minden elvégzett munkára garanciát vállal.

Laptop szerviz

Laptop szerviz

Bármilyen borsos az áruk, sajnos a laptopok nem örök életűek. Élettartamunkat azonban jelentősen meghosszabbíthatjuk rendszeres ellenőrzéssel és karbantartással. Bevizsgálási díj nélküli árajánlattal várjuk ügyfeleink jelentkezését tatabányai szervizünkben. Minden elvégzett munkára garanciát vállalunk!

Szolgáltatásaink

PC szerviz

PC szerviz

Számítógépek javítása, szoftveres karbantartása, tisztítása és összeszerelése.

Laptop szerviz

Laptop szerviz

Laptopok javítása, tisztítása és szoftveres karbantartása márkától függetlenül.

Programozás oktatás

Programozás oktatás

Egyéni és csoportos programozás oktatás tantermi vagy online változatban.

PC összeállítás

PC összeállítás

Igényfelmérés, tervezés, alkatrészbeszerzés, összeszerelés, telepítés, garancia.

Google + oldalunk

Reelweb Kft.

Webfejlesztés

Arculattervezés. webfejlesztés, keresőoptimalizálás

Kérdése van?

Írja meg nekünk kérdéseit, csapatunk minden üzenetre gyorsan válaszol.

További elérhetőségeink
  • Cím: 2800 Tatabánya, Mártírok útja 81/b. II./6.
  • Telefonszám: +36 34 783 810
  • E-mail: info@reelcomp.hu
  • Hétfőtől-Péntekig: 08:00-16:00
Reelcomp iroda Tatabányán