Számítógép szerviz Tatabánya

Miért fontos a merevlemez állapotának ellenőrzése?

today 2019. január 25.

Gyakori probléma ügyfeleink között, hogy túl későn hozzák be a számítógépüket vagy laptopjukat a szervizünkbe, és nem veszik figyelembe, vagy nem veszik észre időben a merevlemez állapotának romlását.

Miért fontos a merevlemez állapotának ellenőrzése?

Gyakori hibaforrás az elöregedett HDD

Tapasztalatunk szerint a legtöbb HDD-vel szerelt laptop elég hamar lelassul, mert sok esetben az új eszközöket is gyengébb merevlemezekkel adják el. Nem olyan régen egyik ügyfelünk Lenovo laptopot vásárolt, és 8 hónapon belül 0.5 MB/sec olvasási sebességet produkált a merevlemez, normál használat mellett (internetezés, szövegszerkesztés). Természetesen garanciális javítás keretein belül cserélésre került az eszköz, de sajnos nem ez volt az egyetlen ilyen eset az utóbbi időben. Nem csak a Lenovo sáros, más gyártóknál is tapasztaltunk hasonlóakat. Másik ügyfelünk HP laptopot küldött vissza garanciális javításra a központi szervizbe, mert a HDD megadta magát. A lemezt kicserélték, és helyette egy lassú, elöregedett merevlemezt tettek. Nem szép dolog így megszabadulni a nemkívánatos adathordozóktól. A fenti példák is mutatják, hogy ha egy felhasználó képes megállapítani a merevlemeze állapotát, akkor szakember segítsége nélkül is ellenőrizheti a javítás szükségességét. Nem mindig igaz a „biztos régi a gépem” megállapítás.

Régebbi PC-k esetében is tapasztalható ugyanez az eset, amikor egy elöregedett HDD miatt lelassul, nehezen használható. Érdemes 7200-as fordulatszámú lemezeket használni a rendszer számára 5400-as helyett. Vásárláskor ezt a paramétert is figyelembe kell venni. A lassabb fordulatszámú lemezek inkább adattárolásra (adatmentésre) alkalmasak.

Az olvasási sebesség fontos, hiszen sok múlik a rendszer betöltési és a programok indulási idején. Egy SSD vagy egy jó állapotú HDD nagyságrendekkel megnövelheti a gép teljesítményét és a programok betöltési idejét. Sok esetben nem kell új és drága számítógépekre beruházni, elegendő lehet egy gyorsabb adattároló eszköz beszerzése.

Rendszeres ellenőrzéssel időben észrevehető a merevlemez állapotának romlása, és elvégezhetőek a szükséges óvintézkedések. Az elöregedő lemezeken nem célszerű fontos adatokat tárolni, sőt az adatvesztéssel járó problémákat meg kell előzni, a régit új merevlemezre kell cserélni.

Hogyan ellenőrizhető a merevlemez állapota?

Természetesen vannak erre jól bevált programok. Mi most kettőt emelnénk ki, de számtalan jó alkalmazás közül lehet választani.

  • HD Tune
    Ingyenes merevlemez ellenőrző program. Rendelkezik hibakeresés és sebességteszt funkciókkal, valamint részletes információk (méret, hőmérséklet, stb.) is kiolvashatóak belőle.
  • HD Sentinel
    Pillanatok alatt ellenőrizhető a merevlemez állapota, sebessége és hőmérséklete. Megbízható szoftver, használatához nem szükséges különösebb szakértelem.

A HD Sentinel a gép indulásakor automatikusan indítható, így minden nap látható a merevlemezek állapota. Akinek a napi ellenőrzés túlzásnak számít, annak elegendő 2-3 havonta lefuttatnia egy diagnosztizáló programot.

Hiba esetén keresse fel bizalommal szervizünket, nagy tapasztalattal állunk ügyfeleink rendelkezésére. Igény esetén az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk: tanácsadás, hibakeresés, eszköz beszerzés, beszerelés és adatmentés.
Kapcsolódó galéria

Galéria megtekintése »